≡ Menu

Bilbingo

bil och bingoBilbingo är namnet på en företeelse som är ganska unik för de nordiska länderna samt USA. Denna form av bingo, som ibland även går under namnet Drive In Bingo, finns egentligen bara just i Sverige, Norge, Finland och USA. I Norden är Sverige nummer ett när det handlar om antalet personer som regelbundet spelar bilbingo.

Bakgrunden till bilbingo

Det har spelats bingo i Sverige ända sedan 1961. Det var den skånska idrottsföreningen Gunnarstorps IF som var först med att arrangera bingospel. Anledningen var att man önskade få in mer pengar till klubbens ganska så skrala kassa. Denna anledning är fortfarande den främsta när föreningar bestämmer sig för att arrangera bingo i olika former.

Bingo som spel blev snart populärt och det dröjde inte länge innan bingospelen tog andra former än den klassiska. Det tog till exempel inte särskilt lång tid innan det bilburna svenska folket tog emot konceptet med bilbingo med öppna armar. Sedan 1970-talet och framåt, har intresset för bilbingo stadigt ökat och man kan gott säga att bilbingon idag är populärare än någonsin.

Så här spelar du bilbingo

För att spela bilbingo behöver du inte tvunget ha bil, men det är praxis och det underlättar om du har ett fordon för att ta dig till spelplatserna, som inte sällan är belägna vid campingplatser, på gräsområden, etc. Spelplatserna för bilbingo brukar inte direkt ligga mitt i stan. Vissa arrangörer av bilbingo är mycket proffsiga och har funktionärer som anvisar lediga parkeringsplatser. I andra fall parkerar du bilen bakom sista bilen i en av raderna av bilar.

Ett bilbingoarrangemang pågår normalt under 2-3 timmar. Det spelas upp till tio bingospel och det finns tid avsatt för fikapauser. De flesta spelare lämnar bilen för att sätta sig på en solstol och njuta av vädret (om det är varmt och soligt det vill säga!) och spännande bingospel.

Det vanligaste bingospelet i bilbingo är Trippel. Trippel är en form av 90-bollars bingo som består av bingobrickor med tre rader med nio nummer i varje rad. Det delas ut vinster för både en rad, två rader och tre rader. För att vinna gäller det att du är först med att uppfylla vinstkraven. När du får bingo ska du normalt vifta med din bingobricka för att få funktionärernas uppmärksamhet. Det skadar inte om du även ropar ”bingo” högt och tydligt. Dessutom är det ju roligt! Andra vanliga spel i bilbingo är Fifty-Fifty och Freeplay. Freeplay spelas med brickor som påminner om bingobrickorna i Bingolotto. Det handlar alltså om nummerbrickor där alla nummer mellan 1-75 redan finns utplacerade.

Spelplatser för bilbingo

bilbingokalendernDet finns möjligheter att spela bilbingo på sommaren oavsett var du befinner dig. Du kan ganska enkelt hitta en spelplats för bilbingo i närheten av där du bor. Du kan även hitta ett parti bilbingo om du semestrar på annan ort. Generellt kan man dock säga bilbingo är mer populärt i vissa landskap än andra. I de stora turistlänen kan du hitta spelplatser för bilbingo både här och där. Dalarna kan till exempel räknas som bilbingons förlovade hemland i Sverige. På bilbingokalendern.se hittar du spelplatser för bilbingo, du kan söka efter både datum och landskap.

Tips – Prova på bingo på nätet och få en bonus:

 

En annan typ av bilbingo är bingo som man spelar i bilen under färden, om man ser något som även finns på bingobrickan så kryssar man i den rutan, t.ex. en bro eller att man ser en häst eller ett visst bilmärke. Här hittar du färdiga bilbingo-brickor att skriva ut och mer information.

[Total: 9    Average: 3.1/5]
Texten/artikeln är senast uppdaterad: 2019-08-13