≡ Menu

Bingospel

bingospelFörutom klassisk bingo finns det en mängd bingovarianter, bland annat variantbingo, mönsterbingo, kobingo och amerikansk bingo. Nedan följer en förklaring av några olika bingospel.

Klassisk bingo

Klassisk bingo går ut på att man ska fylla en hel rad med fem nummer lodrätt, vågrätt eller diagonalt. På brickan finns det tre rutor med 25 rutor i varje. Spelet kan antingen avslutas när någon lyckas fylla en hel rad och ropat ”Bingo!” eller fortsätta tills ett visst antal nummer har dragits.

Variantbingo

Nästa spel, som kallas variantbingo, går ut på att man ska spela fem omgångar på samma bricka. Brickan är uppdelad i fem olika delar och varje omgång spelas på en viss del av brickan. När en person har fått en full rad på den bestämda delen fortsätter spelet på nästa del och då måste man fylla två rader. På det viset fortsätter sedan spelet.

Mönsterbingo och andra bingovarianter

Mönsterbingo bygger på att man ska lyckas fylla ett visst mönster. Detta mönster kan föreställa vad som helst, det kan vara ett asymmetriskt mönster eller vissa siffror på brickan.

Amerikansk bingo liknar klassisk bingo med den skillnaden att man har 24 rutor plus en tom ruta i mitten som räknas som ifylld. På detta sätt är det lättare att vinna. Innan spelet påbörjas bestäms det hur man kan vinna. Det kan till exempel vara ett visst rutmönster eller vissa siffror.

Ett av de lite mer speciella spelen är kobingo. Här behöver man en ko och en hage med friskt och grönt gräs. Rutor markeras i hagen och kon släpps ut och börjar beta. När sedan naturen haft sin gång släpper kossan en koblajja och den ruta där exkrementerna landar är den vinnande rutan och personen som hade valt rutan vinner spelet.

Bingospel på Internet

De flesta svenska bingosidor erbjuder klassisk bingo, variantbingo och mönsterbingo för sina spelare. Amerikansk bingo hör till ovanligheterna (i varje fall på bingosidor från Sverige), kobingo och bilbingo är av förklarliga skäl ytterst svårspelat när man spelar nätbingo.

Mer, och lite ovanligare, bingospel:

Påskbingo

Tips från festfixarna.com: Gör bingobrickor med påskbilder t.ex. en korg, ett ägg, en kanin, en kyckling, ett påskris, godis etc. Dra ett kort i taget och låt barnen markera på sina brickor med hjälp av små godisägg. Den som först får en hel rad ropar ”Glad påsk!” och vinner omgången.”

Politikerbingo

Ett Android-spel som försöker göra politik och valrörelsen 2010 lite roligare och även kombinera det med bingo. Finns både Sahlinbingo och Reinfeldtbingo – när någon av partiföreträdarna säger en fras i en diskussion får du kryssa i det.

Julbingo

Även vi på spelabingo.org har tagit fram ett bingospel inför julen 2014 (även om man borde kunna spela det minst lika bra längre fram i tiden). Bingot är inte digital form, som mycket annat här på sidan, utan att julbingo i PDF-format att skriva ut och spela på julafton. Du hittar julbingot här.

[Total: 2    Average: 5/5]
Texten/artikeln är senast uppdaterad: 2015-07-21