≡ Menu

Vinstskatt bingo

Ska jag betala vinstskatt när jag har spelat bingo och vunnit? Det är en fråga många bingospelare ställer sig, här reder vi ut vad som egentligen gäller med bingo och vinstskatt.

Spelar man bingo, poker, casino eller vadhållning/sportsbetting på nätet klassas dessa spel som lotterier enligt den svenska lotterilagen. Vinner man en vinst på ett lotteri anordnat i Sverige är dessa vinster undantagna från skatteplikt, dock är de flesta spelbolag som erbjuder bingo för svenskar – i dagsläget – inte hemmahörande i Sverige. Undantagen är spelbolagen som har tillstånd att bedriva spel i Sverige som Svenska Spel och Bingolotto.

Längre bak i tiden behövde man betala skatt på bingo- och lotterivinster som översteg 100 kr när spelen var anordnade utomlands, efter en dom i EG-domstolen kom man dock fram till att EU-länder inte har någon rätt att beskatta vinster på spel i andra EU-länder om samma vinst hade varit skattefri i det egna landet, som i vårt fall i Sverige.

Summa summarum är alltså vinster från bingospel skattefria om bingospelet har anordnats inom EU/EES-området, inklusive Sverige.

När är det skatt på bingovinster?

Är däremot bingospelet arrangerat i ett land utanför EU/EES kan man komma att betala att betala vinstskatt, det gör man genom att redovisa vinsten som inkomst av kapital i sin inkomstdeklaration. Att behöva betala skatt för sin bingovinst går dock att undvika, det gäller bara att spela på bingosajter som är hemmahörande inom EU/EES-området. Det enklaste är att helt enkelt att höra med spelarrangören (dvs. spelbolaget) och fråga var de är hemmahörande, den informationen försöker vi även förmedla i recensionerna här på spelabingo.org.

Ofta framgår det tydligt på spelbolagets sajt vart det är hemmahörande, hos Mariabingo hittar vi t.ex. följande information i sidfoten ”Maria™ är ett varumärke som tillhandahålls av Unibet (International) Ltd. Företagsadress: Fawwara Bldgs” Msida Road, Gira GZR 1405 Malta; Tel +356 2133 3532; Fax +356 2133 5802.”

Mariabingo är alltså hemmahörande på Malta som är en del av EU/EES-området och bingovinster från Mariabingo är således skattefria.

Länder där bingovinster är skattefria

Följande länder ingår i EU/EES-området: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Gibraltar*, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Åland*, Österrike.

Spelar du på ett spelbolag hemmahörandes i något av dessa länder är dina bingovinster alltså skattefria. Länder där det är väldigt vanligt att spelbolag har sin hemvist, och licens utfärdad i, är Malta och Gibraltar.

Länder som inte ingår i EU/EES-gemenskapen där vinsterna är skattepliktiga är bl.a. Isle of Man, Brittiska Kanalöarna (t.ex. Alderney), Nederländska Antillerna och Aruba.

eu-ees-skattefria-vinster

Sammanfattning

Behöver jag då betala skatt på bingovinster?

  • Nej – om du har spelat på ett spelbolag inom EU/EES-området.
  • Ja – om du har spelat på ett spelbolag utanför EU/EES-området

* Källa: Skatteverket.

Texten/artikeln är senast uppdaterad: 2015-08-12